Quantcast
Channel: bakning – Det gröna skafferiet
Viewing all 39 articles
Browse latest View live

Choklad & zucchinimuffins med kardemumma

$
0
0

chokladzucchinimuffins
chokladzucchinimuffins_

Vi står inför zucchinisäsongen och alla som någon gång haft en zucchiniplanta känner nog till hur oerhört rika mängder skörd dessa plantor kan ge. Sicken tur då att det är en så användbar grönsak som lämpar sig utmärkt till matlagning, i bröddegar men också som här i söta bakverk. Dessa muffins blir supersaftiga tack vare zucchinin och ett bättre sätt att få i sig sina dagliga grönsaker finns väl knappt än maskerad i en chokladcupcake?

___

Choklad & zucchinimuffins med kardemumma
1 liten zucchini
3 dl dinkelmjöl (el. vete)
1/2 dl psylliumhusk
1 dl kakao
2 dl havremjölk (eller 50/50 havregrädde & vatten)
1 dl vegetabilisk olja (jag tog 50/50 oliv & varmpressad raps)
1 dl agavesirap eller valfritt socker
3 tsk bakpulver
1/2 tsk kardemummakärnor
1/2 tsk salt

1/2 dl havregrädde
50 g choklad

Riv zucchinin på grova sidan av rivjärnet. Mortla kardemumman. Blanda samtliga ingredienser och rör ihop smeten så allt fördelas väl.
Stjälp ut smeten i muffinsformar och baka i ugnen på 200 g i ca 15 min eller tills en provsticka kommer upp torr. Låt svalna på bakgaller.
Värm grädden och rör ner chokladen bruten i bitar, rör tills alla klumpar lösts upp. Låt svalna något så ganaschen blir mer lättarbetad. Bred chokladen över muffinsen och toppa med ätbara blommor, hackade nötter eller andra tjusigheter.


6 växtbaserade frukostar

$
0
0

frukost

Sommar och semester ska innebära långa, slappa och läckra frukostar om du frågar mig! En stund att samla sina tankar, börja dagen på godaste tänkbara vis och planera för dagens strapatser och möjligheter. Här har jag samlat några frukostar från söt/frisk rabarberkompott till mer matiga italienska bönor i tomatsås, allt för att passa just dina frukostönskemål.

Hoppas det ska väl smaka och att ni får en stund av återhämtning med sommar, sol, salta bad och slappa (eller fullspäckade!) dagar.

1. Scones med smak av apelsin, tranbär och mandel
2. Fagioli all’uccelletto
3. Overnight oats med jordgubbar och daggkåpa
4. Rabarberkompott med chia
5. Mango & matchasmoothie
6. Vetegrässhot & frökex på pulpan

Raw nyponbollar med sumak

$
0
0

nypon
rawnyponbollar

I lördags hoppade jag på tåget mot Stockholm för att hålla i en scenmatlagning ihop med Elenore på Vegomässan. Med mig på färden hade jag en bytta rawbollar, dagar på vift har ju ibland också en tendens att sätta blodsockret på en berg och dalbana.

I denna varianten passade jag på att peta i färska nypon som det är säsong för just nu. Jag är egentligen emot att lägga tid på att kärna ur nypon, men i just detta receptet används så pass lite att det är gjort på bara några minuter. Välj stora nypon, helst vresrosnypon, de är köttigare och är därmed smidigare och snabbare att använda sig av.

___

Raw nyponbollar med sumak

2 1/2 dl urkärnade vresrosnypon
vatten för blötläggning
1 morot
10 mjuka dadlar
2 dl havregryn
1 dl solroskärnor
1/2 dl riven kokos
1/2 dl kakaonibs
1/2 dl kallpressad kokosolja
2 msk chiafrö
1 msk sumakpulver (kan uteslutas eller ersättas av t.ex. lingonpulver)
+ 1 tsk vaniljpulver/kanel/mald ingefära eller 1/2 tsk kardemumma

Kärna ur nyponen genom att skära av dem på mitten och sedan gröpa ur fröna med en spetsig tesked. Blötlägg gärna nyponköttet några timmar så de blir mjuka. Häll av vattnet men spara ca 1/2 dl att använda till ”bollfärsen”.
Lägg samtliga ingredienser i en blender och mixa samman, ställ i kylskåp en timme och rulla sedan bollar. Rulla dem i t.ex. riven kokos, kakao, hackade nötter eller valfritt annat. Förvara i kylskåp.

Grön tomatmarmelad

$
0
0

grontomatmarmelad
gronatomater_marmelad

Igår släppte Cision en lista på Sveriges 10 bästa vegetariska matbloggar baserat på bland annat delningar i sociala medier, hur ofta de uppdateras, trafik och inlänkningar. Och kan ni tro, jag kom på fjärde plats efter Green kitchen stories, Made by Mary och Jävligt gott! Detta betyder därmed också att Det gröna skafferiet enligt den här metodiken är landets bästa växtbaserade blogg fri från lakto/ovo och jag är stoltare än tuppen! Jag har bloggat i fem år och har under den tiden försökt inspirera fler till att äta mer växtbaserat och i det lilla göra stora förändringar. Under de åren har jag sett enorma framsteg för vego och utvecklingen går bara snabbare och snabbare. Men blogglusten är en riktig karusell och går upp och ner. Det senaste året har jag jobbat så mycket att jag känner att det inte funnits så mycket energi kvar till bloggandet och jag har istället kännt mig otillräcklig. Därför blev den här lilla utmärkelsen som nytt bränsle i bloggmotorn, nu kör vi fem år till (eller sålänge krutet räcker)!

___

Såhär års städas årets odlingar ut ur växthusen landet över. Jag plockade nyligen in mina sista tomater, de som fortfarande var gröna och inte fick tillräcklig sol och värme för att hinna mogna. Av dem bestämde jag mig för att göra en marmelad tillsammans med lite citron för jag var så förbaskat sugen på att spendera helgmornarna i soffan ätandes nybakade scones. Helt nödvändiga höstmysigheter!

grontomat_marmelad

Grön tomatmarmelad
6 gröna tomater
1 citron
2 1/2 dl socker
1/2 dl vatten

Skär tomaterna i bitar.
Skala av det yttersta gula skalet på citronen med en potatisskalare och skär sedan skalet i tunna, tunna strimlor.
Lägg tomater, citronzest, socker och vatten i en kastrull, pressa också i saften från halva citronen.
Sjud marmeladen i ca 45-60 minuter eller tills tomaterna mjuknat och marmeladen tjocknat. Häll på burkar och skruva på lock medan marmeladen fortfarande är varm. Förvara i kylskåp.

Saffranssnurror med mandel, äpple & kardemumma

$
0
0

saffranssnurror_vegan
saffransbullar

Så har vi passerat första advent och julen har väl officiellt gjort sitt intåg. Trots det har jag redan hunnit göra en sats lussekatter och en sats av dessa fantastiskt saftiga och läckra fyllda saffranssnurror. De bästa jag bakat. Och såklart helt växtbaserade.

Här är receptet på förra årets veganska lussekatter och då gjorde jag också saffransbiscotti med mandel.

De senaste åren har jag i det närmsta knappt varken julbakat eller piffat hemma och även i år kände jag att jag inte var så värst sugen på jul. Men så fick jag idén att julbomba mig istället och tvångsframkalla the christmas spirit. Vi får väl se hur det går bland tomtar och grankvistar men jag känner redan av en ökad längtan efter mer och mer julmys.

saffransbullar_vegan

Saffranssnurror med mandel, äpple & kardemumma | ca 25 stycken
2 ½ dl havremjölk
1 dl varmpressad rapsolja
1 dl strösocker eller kokossocker
1 pkt saffran
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
35 g färsk jäst
1 krm salt
8 dl vetemjöl

Fyllning
1 ½ dl mandel
2 äpplen, urkärnade
1 dl kokosolja
1 dl strösocker eller kokossocker
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
½-1 dl russin

Värm havremjölk och olja till 37 grader i en rymlig kastrull.
Mortla kardemummakärnor, saffran och lite av sockret. Smula ner jästen i degspadet och tillsätt även kryddorna och sockret, rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt mjölet och saltet och rör ihop till en deg. Låt jäsa en timme på varm plats.
Mixa samman samtliga ingredienser till fyllningen utom russinen i en matberedare. Rör därefter ner russinen i krämen.
Dela den färdigjästa degen på två bitar, kavla ut en tunn rektangel och bred på hälften av fyllningen. Vik degen dubbel och skär sedan längder (2-3 cm breda) tvinna dem och snurra ihop till bullar. Lägg på plåt och låt jäsa ytterligare 15 minuter. Upprepa med andra hälften av degen.
Baka i ugnen på 225 grader i ca 12 minuter. Låt svalna på bakgaller.

Den gröna julen

$
0
0

Det är så lätt att jämt bara blicka framåt och tänka nytt när det kommer till mat och recept när man jobbar som matkreatör. Så för att inte glömma den julreceptskatt som redan finns här på bloggen kommer här en liten sammanställning på några juliga favoriter som samlats ihop under åren – 16 recept på en helt växtbaserad jul.

lussebullar
Nu när Lucia nalkas kanske man vill baka saffransknutar fyllda med äpple och mandel och lussekatter

julbakning
…eller kanske istället knåda ihop ett vörtbröd eller farmors pepparkakor

julgodis
Godis i form av chokladbark och tryfflar

julbord_vegan
Och när det närmar sig julbord har jag recept på tre små tillbehör och såklart fiskfria Jansson!

julbord
Och dessutom förra årets Tusen & en natt julbord som jag och Elenore gjorde i Gomorron Sverige.

Dag 14: Panforte

$
0
0

panforte
notter

I år blev jag inbjuden att gästa The creative collectives julkalender. Kollektivet är ett nätverk av likasinnade kreativa bloggare i Sverige vars bloggar täcker design, pyssel, inredning, mat och lifestyle med en unik skandinavisk estetik och ända fram till julafton kan du få julinspiration av det här härliga gänget! Igår visade Pysselbolaget hur man kan göra luciakronor av pappersmuggar och imorgon är det dags för min vän Sofia på Hildas hem att öppna sin lucka.

Dagen till ära är jag lucköppnare och tänkte dela med mig av ett recept på det italienska bakverket panforte med rötter tillbaka till åtminstone 1300-talet och som betyder ungefär ”starkt bröd”. Det kryddas ofta nämligen just med några av våra vanliga julkryddor som kanel, nejlika, kardemumma och muskotnöt. Helt enkelt perfekt julkonfekt! Jag valde att smaksätta min variant med kardemumma och citronzest och sedan röra ner torkade fikon, rostade hasselnötter och mandel i smeten. Kanel och apelsin är också gott medan jag själv har lite svårt för nejlika just i denna kaka. Ja, ni hör ju, det är så juligt som det bara kan bli!

Kakan gräddas tills den fortfarande är krämig i mitteln vilket gör att den påminner lite om fudge eller en riktigt chokladig kladdkaka fylld med massa godsaker. Jag skär den i små bitar och serverar ihop med kaffe.

panforte_vegan

Panforte
100 g mörk choklad
1 dl kokossocker
3/4 dl agavesirap eller honung
1 dl vetemjöl
250 g nötter, jag tog hassel och mandel
150 g torkade fikon, grovhackade
1 citron, zest
1/2 tsk kardemummakärnor, mortlade
1 tsk salt

Rosta nötterna i torr stekpanna. Skrubba bort löst skal med en torr och ren bakhandduk.
Blanda nötterna med vetemjöl, fikon, citronzest, kardemumma och salt i en bunke.
Lägg sirap och socker i en kastrull och värm tills sockret smälter. Tillsätt chokladen bruten i bitar och rör om tills chokladen smält. Häll ner chokladsmeten i nötblandningen och rör tills allt blandats väl. Förflytta smeten till en springform klädd med bakplåtspapper, platta till toppen med en lätt fuktad hand. Baka på 175 grader i ca 18-20 minuter. Kakytan ska vara torr men ge vika när man trycker lätt på den.
Låt kakan svalna, dra av bakpappret och pudra med florsocker som sedan gnids in med handen. Skär tunna bitar och servera som julgodis eller till en kopp kaffe.

Pralin med kaffebönor & kanel

$
0
0

kaffekanelpralin

Jag ångar på ända in i kaklet med julgodis och sötsaker. Här i Skåne har det ju inte ens hunnit bli kallt än så julkänslorna lyser ändå med sin frånvaro. Det blir nog till att fira en andra jul framåt januari eller februari när snön kan tänkas komma. Och fram tills dess gör jag mitt bästa för att framkalla julandan med kanelpraliner.

___

Pralin med kaffebönor & kanel
200 g choklad, t.ex. mjölkfri
kaffebönor
2 tsk kanel
ev. 1 ½ dl quinoapuffar

Smält hälften av chokladen i vattenbad och finhacka den andra, tag den smälta chokladen från värmen och tillsätt resterande choklad. Rör om tills allt smält och tillsätt eventuellt puffad quinoa. Låt svalna något.
När chokladen är så sval att man kan rulla bollar av den med händerna är den perfekt. Ta nu en teskedsstor bit choklad och tryck i en kaffeböna, lägg på bakpapper. Fortsätt tills all choklad tagit slut och strö sedan kanel över, rulla runt pralinerna så de får kanel runt om.


En grön start – 10 recept på växtbaserade frukostar

$
0
0

Det nya året är här och för alla med gröna nyårslöften (och för den delen alla andra också) kommer här ett litet urval av växtbaserade frukostar ur skafferiets arkiv!

gronstart

Det är säsong för rotsaker och här kan rödbeta förtäras såväl som en rödbetshummus med snabbsyrad kål som i form av juice med ingefära och apelsin

gronstart2

Smoothies är lite av en personlig favoritfrukost, gör man dem på fryst frukt och minskar lite på vätskan kan man istället äta den som frukostglass! Här är en variant på björnbärsglass toppad med allt gott från skafferiet samt en skål med matchaglass

gronstart3

För alla som älskar mackor och bröd kommer här receptet på mitt surdegsbröd samt hur man skapar sin egna surdegskultur och dessutom en betydligt mer snabbakad scones med apelsin & tranbär – helt utan jästid

gronstart4

Overnight oats förbereds på kvällen och är färdigt att ätas direkt på morgonen, gör den med frusna bär nu i vintertid. Prova också att baka detta nyttiga frö- och nötbröd.

gronstart5

Sen måste ni prova att göra cashewmozarella! Och skölja ner hela härligheten med en valnötsmilkshake

2-i-1 recept: vetegrässhot + frökex med fruktköttet

$
0
0

frokex_shot

I ett riktigt grönt kök tycker jag inte att det finns plats för matsvinn. Och tycker man att mat är dyrt kan vi ju konstatera att det aldrig blir dyrare än när man aldrig ens äter det, med andra ord kastar pengarna i soppåsen. Men sen finns det ju också vis där man kan få dubbel användning för sina råvaror, det visar dagens recept ett bra exempel på.

När man juicar delar man på råvarans saft och på dess fibrer, det gör att man förutom att kunna njuta av en härlig hemmapressad grönsaksjuice eller shot också får fruktkött att använda. Gillar man att baka bröd är pulpa från t.ex. morot, rödbetor, fänkål, äpple eller gröna blad perfekta att röra ner i degen. Man kan också använda resterna när man kokar gröt, gör soppa eller som här i små frökex. I Reykjavik hängde jag mest hela tiden på restaurang Gló där jag just fick ett fröknäcke men den allra mest fantastiska smak av fänkål och ingefära. Så i veckan när jag gjorde en shot på ingefära, gurkmeja och vetegräs visste jag med ens att jag också ville göra frökex med inspiration från Solla Eiriksdottirs receptskatt på Gló.

frokex_vetegrasshot

Vetegrässhot (utan juicemaskin)
ca 15×3 cm ingefära
5×1 cm gurkmeja
1 citron
6 dl vatten
1 msk vetegräspulver

Skala citronen och lite grovt även ingefäran, skär eventuellt ingefäran i bitar. Lägg samtliga ingredienser i en mixer. Mixa tills allt finfördelats, sila av.

Frökex med fruktköttet från shoten
1 ½ dl linfrö
1 dl oskalad sesamfrö
½ dl chiafrö
pulpan/fruktköttet från vetegrässhoten
4 dl vatten
salt

Blanda ingredienserna i en skål, låt stå och svälla tills fröna tagit upp vätskan och blandningen blir lite slemmig.
Bred ut frösmeten på en bakpappersklädd plåt, strö eventuellt lite flingsalt över och torka i ugnen på lägsta värme etorkugn. Vill du att det ska gå lite mer undan kan värmen ökas till 75-100 grader men då blir kexen inte rå.

Choklad & zucchinimuffins med kardemumma

$
0
0

chokladzucchinimuffins
chokladzucchinimuffins_

Vi står inför zucchinisäsongen och alla som någon gång haft en zucchiniplanta känner nog till hur oerhört rika mängder skörd dessa plantor kan ge. Sicken tur då att det är en så användbar grönsak som lämpar sig utmärkt till matlagning, i bröddegar men också som här i söta bakverk. Dessa muffins blir supersaftiga tack vare zucchinin och ett bättre sätt att få i sig sina dagliga grönsaker finns väl knappt än maskerad i en chokladcupcake?

___

Choklad & zucchinimuffins med kardemumma
1 liten zucchini
3 dl dinkelmjöl (el. vete)
1/2 dl psylliumhusk
1 dl kakao
2 dl havremjölk (eller 50/50 havregrädde & vatten)
1 dl vegetabilisk olja (jag tog 50/50 oliv & varmpressad raps)
1 dl agavesirap eller valfritt socker
3 tsk bakpulver
1/2 tsk kardemummakärnor
1/2 tsk salt

1/2 dl havregrädde
50 g choklad

Riv zucchinin på grova sidan av rivjärnet. Mortla kardemumman. Blanda samtliga ingredienser och rör ihop smeten så allt fördelas väl.
Stjälp ut smeten i muffinsformar och baka i ugnen på 200 g i ca 15 min eller tills en provsticka kommer upp torr. Låt svalna på bakgaller.
Värm grädden och rör ner chokladen bruten i bitar, rör tills alla klumpar lösts upp. Låt svalna något så ganaschen blir mer lättarbetad. Bred chokladen över muffinsen och toppa med ätbara blommor, hackade nötter eller andra tjusigheter.

6 växtbaserade frukostar

$
0
0

frukost

Sommar och semester ska innebära långa, slappa och läckra frukostar om du frågar mig! En stund att samla sina tankar, börja dagen på godaste tänkbara vis och planera för dagens strapatser och möjligheter. Här har jag samlat några frukostar från söt/frisk rabarberkompott till mer matiga italienska bönor i tomatsås, allt för att passa just dina frukostönskemål.

Hoppas det ska väl smaka och att ni får en stund av återhämtning med sommar, sol, salta bad och slappa (eller fullspäckade!) dagar.

1. Scones med smak av apelsin, tranbär och mandel
2. Fagioli all’uccelletto
3. Overnight oats med jordgubbar och daggkåpa
4. Rabarberkompott med chia
5. Mango & matchasmoothie
6. Vetegrässhot & frökex på pulpan

Raw nyponbollar med sumak

$
0
0

nypon
rawnyponbollar

I lördags hoppade jag på tåget mot Stockholm för att hålla i en scenmatlagning ihop med Elenore på Vegomässan. Med mig på färden hade jag en bytta rawbollar, dagar på vift har ju ibland också en tendens att sätta blodsockret på en berg och dalbana.

I denna varianten passade jag på att peta i färska nypon som det är säsong för just nu. Jag är egentligen emot att lägga tid på att kärna ur nypon, men i just detta receptet används så pass lite att det är gjort på bara några minuter. Välj stora nypon, helst vresrosnypon, de är köttigare och är därmed smidigare och snabbare att använda sig av.

___

Raw nyponbollar med sumak

2 1/2 dl urkärnade vresrosnypon
vatten för blötläggning
1 morot
10 mjuka dadlar
2 dl havregryn
1 dl solroskärnor
1/2 dl riven kokos
1/2 dl kakaonibs
1/2 dl kallpressad kokosolja
2 msk chiafrö
1 msk sumakpulver (kan uteslutas eller ersättas av t.ex. lingonpulver)
+ 1 tsk vaniljpulver/kanel/mald ingefära eller 1/2 tsk kardemumma

Kärna ur nyponen genom att skära av dem på mitten och sedan gröpa ur fröna med en spetsig tesked. Blötlägg gärna nyponköttet några timmar så de blir mjuka. Häll av vattnet men spara ca 1/2 dl att använda till ”bollfärsen”.
Lägg samtliga ingredienser i en blender och mixa samman, ställ i kylskåp en timme och rulla sedan bollar. Rulla dem i t.ex. riven kokos, kakao, hackade nötter eller valfritt annat. Förvara i kylskåp.

Grön tomatmarmelad

$
0
0

grontomatmarmelad
gronatomater_marmelad

Igår släppte Cision en lista på Sveriges 10 bästa vegetariska matbloggar baserat på bland annat delningar i sociala medier, hur ofta de uppdateras, trafik och inlänkningar. Och kan ni tro, jag kom på fjärde plats efter Green kitchen stories, Made by Mary och Jävligt gott! Detta betyder därmed också att Det gröna skafferiet enligt den här metodiken är landets bästa växtbaserade blogg fri från lakto/ovo och jag är stoltare än tuppen! Jag har bloggat i fem år och har under den tiden försökt inspirera fler till att äta mer växtbaserat och i det lilla göra stora förändringar. Under de åren har jag sett enorma framsteg för vego och utvecklingen går bara snabbare och snabbare. Men blogglusten är en riktig karusell och går upp och ner. Det senaste året har jag jobbat så mycket att jag känner att det inte funnits så mycket energi kvar till bloggandet och jag har istället kännt mig otillräcklig. Därför blev den här lilla utmärkelsen som nytt bränsle i bloggmotorn, nu kör vi fem år till (eller sålänge krutet räcker)!

___

Såhär års städas årets odlingar ut ur växthusen landet över. Jag plockade nyligen in mina sista tomater, de som fortfarande var gröna och inte fick tillräcklig sol och värme för att hinna mogna. Av dem bestämde jag mig för att göra en marmelad tillsammans med lite citron för jag var så förbaskat sugen på att spendera helgmornarna i soffan ätandes nybakade scones. Helt nödvändiga höstmysigheter!

grontomat_marmelad

Grön tomatmarmelad
6 gröna tomater
1 citron
2 1/2 dl socker
1/2 dl vatten

Skär tomaterna i bitar.
Skala av det yttersta gula skalet på citronen med en potatisskalare och skär sedan skalet i tunna, tunna strimlor.
Lägg tomater, citronzest, socker och vatten i en kastrull, pressa också i saften från halva citronen.
Sjud marmeladen i ca 45-60 minuter eller tills tomaterna mjuknat och marmeladen tjocknat. Häll på burkar och skruva på lock medan marmeladen fortfarande är varm. Förvara i kylskåp.

Saffranssnurror med mandel, äpple & kardemumma

$
0
0

saffranssnurror_vegan
saffransbullar

Så har vi passerat första advent och julen har väl officiellt gjort sitt intåg. Trots det har jag redan hunnit göra en sats lussekatter och en sats av dessa fantastiskt saftiga och läckra fyllda saffranssnurror. De bästa jag bakat. Och såklart helt växtbaserade.

Här är receptet på förra årets veganska lussekatter och då gjorde jag också saffransbiscotti med mandel.

De senaste åren har jag i det närmsta knappt varken julbakat eller piffat hemma och även i år kände jag att jag inte var så värst sugen på jul. Men så fick jag idén att julbomba mig istället och tvångsframkalla the christmas spirit. Vi får väl se hur det går bland tomtar och grankvistar men jag känner redan av en ökad längtan efter mer och mer julmys.

saffransbullar_vegan

Saffranssnurror med mandel, äpple & kardemumma | ca 25 stycken
2 ½ dl havremjölk
1 dl varmpressad rapsolja
1 dl strösocker eller kokossocker
1 pkt saffran
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
35 g färsk jäst
1 krm salt
8 dl vetemjöl

Fyllning
1 ½ dl mandel
2 äpplen, urkärnade
1 dl kokosolja
1 dl strösocker eller kokossocker
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
½-1 dl russin

Värm havremjölk och olja till 37 grader i en rymlig kastrull.
Mortla kardemummakärnor, saffran och lite av sockret. Smula ner jästen i degspadet och tillsätt även kryddorna och sockret, rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt mjölet och saltet och rör ihop till en deg. Låt jäsa en timme på varm plats.
Mixa samman samtliga ingredienser till fyllningen utom russinen i en matberedare. Rör därefter ner russinen i krämen.
Dela den färdigjästa degen på två bitar, kavla ut en tunn rektangel och bred på hälften av fyllningen. Vik degen dubbel och skär sedan längder (2-3 cm breda) tvinna dem och snurra ihop till bullar. Lägg på plåt och låt jäsa ytterligare 15 minuter. Upprepa med andra hälften av degen.
Baka i ugnen på 225 grader i ca 12 minuter. Låt svalna på bakgaller.


Den gröna julen

$
0
0

Det är så lätt att jämt bara blicka framåt och tänka nytt när det kommer till mat och recept när man jobbar som matkreatör. Så för att inte glömma den julreceptskatt som redan finns här på bloggen kommer här en liten sammanställning på några juliga favoriter som samlats ihop under åren – 16 recept på en helt växtbaserad jul.

lussebullar
Nu när Lucia nalkas kanske man vill baka saffransknutar fyllda med äpple och mandel och lussekatter

julbakning
…eller kanske istället knåda ihop ett vörtbröd eller farmors pepparkakor

julgodis
Godis i form av chokladbark och tryfflar

julbord_vegan
Och när det närmar sig julbord har jag recept på tre små tillbehör och såklart fiskfria Jansson!

julbord
Och dessutom förra årets Tusen & en natt julbord som jag och Elenore gjorde i Gomorron Sverige.

Dag 14: Panforte

$
0
0

panforte
notter

I år blev jag inbjuden att gästa The creative collectives julkalender. Kollektivet är ett nätverk av likasinnade kreativa bloggare i Sverige vars bloggar täcker design, pyssel, inredning, mat och lifestyle med en unik skandinavisk estetik och ända fram till julafton kan du få julinspiration av det här härliga gänget! Igår visade Pysselbolaget hur man kan göra luciakronor av pappersmuggar och imorgon är det dags för min vän Sofia på Hildas hem att öppna sin lucka.

Dagen till ära är jag lucköppnare och tänkte dela med mig av ett recept på det italienska bakverket panforte med rötter tillbaka till åtminstone 1300-talet och som betyder ungefär ”starkt bröd”. Det kryddas ofta nämligen just med några av våra vanliga julkryddor som kanel, nejlika, kardemumma och muskotnöt. Helt enkelt perfekt julkonfekt! Jag valde att smaksätta min variant med kardemumma och citronzest och sedan röra ner torkade fikon, rostade hasselnötter och mandel i smeten. Kanel och apelsin är också gott medan jag själv har lite svårt för nejlika just i denna kaka. Ja, ni hör ju, det är så juligt som det bara kan bli!

Kakan gräddas tills den fortfarande är krämig i mitteln vilket gör att den påminner lite om fudge eller en riktigt chokladig kladdkaka fylld med massa godsaker. Jag skär den i små bitar och serverar ihop med kaffe.

panforte_vegan

Panforte
100 g mörk choklad
1 dl kokossocker
3/4 dl agavesirap eller honung
1 dl vetemjöl
250 g nötter, jag tog hassel och mandel
150 g torkade fikon, grovhackade
1 citron, zest
1/2 tsk kardemummakärnor, mortlade
1 tsk salt

Rosta nötterna i torr stekpanna. Skrubba bort löst skal med en torr och ren bakhandduk.
Blanda nötterna med vetemjöl, fikon, citronzest, kardemumma och salt i en bunke.
Lägg sirap och socker i en kastrull och värm tills sockret smälter. Tillsätt chokladen bruten i bitar och rör om tills chokladen smält. Häll ner chokladsmeten i nötblandningen och rör tills allt blandats väl. Förflytta smeten till en springform klädd med bakplåtspapper, platta till toppen med en lätt fuktad hand. Baka på 175 grader i ca 18-20 minuter. Kakytan ska vara torr men ge vika när man trycker lätt på den.
Låt kakan svalna, dra av bakpappret och pudra med florsocker som sedan gnids in med handen. Skär tunna bitar och servera som julgodis eller till en kopp kaffe.

Pralin med kaffebönor & kanel

$
0
0

kaffekanelpralin

Jag ångar på ända in i kaklet med julgodis och sötsaker. Här i Skåne har det ju inte ens hunnit bli kallt än så julkänslorna lyser ändå med sin frånvaro. Det blir nog till att fira en andra jul framåt januari eller februari när snön kan tänkas komma. Och fram tills dess gör jag mitt bästa för att framkalla julandan med kanelpraliner.

___

Pralin med kaffebönor & kanel
200 g choklad, t.ex. mjölkfri
kaffebönor
2 tsk kanel
ev. 1 ½ dl quinoapuffar

Smält hälften av chokladen i vattenbad och finhacka den andra, tag den smälta chokladen från värmen och tillsätt resterande choklad. Rör om tills allt smält och tillsätt eventuellt puffad quinoa. Låt svalna något.
När chokladen är så sval att man kan rulla bollar av den med händerna är den perfekt. Ta nu en teskedsstor bit choklad och tryck i en kaffeböna, lägg på bakpapper. Fortsätt tills all choklad tagit slut och strö sedan kanel över, rulla runt pralinerna så de får kanel runt om.

En grön start – 10 recept på växtbaserade frukostar

$
0
0

Det nya året är här och för alla med gröna nyårslöften (och för den delen alla andra också) kommer här ett litet urval av växtbaserade frukostar ur skafferiets arkiv!

gronstart

Det är säsong för rotsaker och här kan rödbeta förtäras såväl som en rödbetshummus med snabbsyrad kål som i form av juice med ingefära och apelsin

gronstart2

Smoothies är lite av en personlig favoritfrukost, gör man dem på fryst frukt och minskar lite på vätskan kan man istället äta den som frukostglass! Här är en variant på björnbärsglass toppad med allt gott från skafferiet samt en skål med matchaglass

gronstart3

För alla som älskar mackor och bröd kommer här receptet på mitt surdegsbröd samt hur man skapar sin egna surdegskultur och dessutom en betydligt mer snabbakad scones med apelsin & tranbär – helt utan jästid

gronstart4

Overnight oats förbereds på kvällen och är färdigt att ätas direkt på morgonen, gör den med frusna bär nu i vintertid. Prova också att baka detta nyttiga frö- och nötbröd.

gronstart5

Sen måste ni prova att göra cashewmozarella! Och skölja ner hela härligheten med en valnötsmilkshake

Viewing all 39 articles
Browse latest View live